2018. okt 31.

Töklámpás határainkon innen és túl

írta: blanketta
Töklámpás határainkon innen és túl

Én magam nagyon szeretem a a hagyományokat legyen ez hazai vagy külföldi. Fontosnak tartom, hogy ne csak a hazánk szokásait, de a külföldi népek ünnepeit is ismerjük meg. Egyik kedvenc külföldi, egész pontosan kelta,népszokás a töklámpás faragás. Ez mindenszentek előtti estén halloweenkor szokás az angolszászoknál,10.31-én amikor is jelmezbe öltözve rejtőzködnek a népek a hazalátogató szellemek elől.A legenda szerint ekkor a legvékonyabb a határ az élők és a holtak között.Ilyenkor lámpást is gyújtanak,melyet tökbe, takarmányrépába vagy hatalmas céklába rejtenek, ennek neve Jack lámpás.

44982064_1891432177576863_7889447704017764352_n.jpg

 

Jack a monda szerint egy igen vicces alak volt aki még magát az ördögöt is megviccelte. Amikor meghalt a menybe nem mehetett a csínytevések miatt, a pokolba sem, mert az Ördög haragudott rá és megdobálta izzó fadarabbal amit Jack beletett egy fekete retekbe vagy takarmány répába és azóta imbolyog a mennyország és a pokol között, ezt később az amerikaiak tökre változtatták.

 

Aki nem szereti a külföldi vonatkozást annak sem kell aggódni, mert Magyarországon is van hagyománya a tökfaragásnak, hiszen a fénylik, mint Salamon töke mondás alapja is egy töklámpás volt, amit a Salamon toronyra akasztottak ki, amikor Salamont bebörtönözték ármánykodásai miatt. Ez a lámpás világította meg a rabot, de van olyan elképzelés is miszerint Salamon maga akasztotta ki a lámpást bűnbánata jeléül.

Mindenki maga kedve szerint tud választani, hogy miért faragjon töklámpást:)

Ami mindenképpen kell hozzá egy jó nagy takarmánytök, éles kések és egy mécses valamint sok sok kreativitás.

Elsőként levágjuk a tetejét és kikanalazzuk a belső magokat majd kifaragjuk az arcot és aztán mehet bele a mécses:)

images_7.jpg

Jó szórakozást mindenkinek:)

 

Szólj hozzá

Érdekességek