2018. nov 15.

Egy elrontott majonéz balladája

írta: blanketta
Egy elrontott majonéz balladája

 

Éppen házi hamburger készítés közben lepett meg a gondolat, hogy nincs megfelelő szószom a szendvicsbe. Gyorsan végig vettem a leggyorsabban és legjobban elkészíthető szósz lehetőségeket és a majonéz mellett kötöttem ki. Kinyitottam a hűtőt és elkezdtem sorolni, hogy milyen összetevők vannak itthon-

- tojás sárgája  2 db (jó de mit csinálok a fehérjével? nem gondolunk rá, egyszerre csak egy problémát oldunk meg)

-citrom és annak leve a megfelelő savasság előállításához

-némi mustár egy üveg alján (jó lesz végül is magos az meg menő, szóval irány a szószba)

-só, bors van itthon

-olaj kb 1,5 -2 dl hát hogyne volna épp tegnap használtam ....el...basszus elhasználtam.

img_20181114_184851.jpg

Fontos tudni, hogy a majonéz készítéséhez a napraforgó a legjobb (bármennyire sem trendi),mert a hidegen sajtolt olivának teszem azt (de más olajnak is) nagyon intenzív az íze és az nem biztos, hogy jól áll a szószba. Én ezt mind tudtam, tudtam csak nem sejtettem. Áh ugyan nem fog ki rajtam egy alap főzés technológiai állítás, olíva van, azzal fogom készíteni.

Tehát ahogy kell felütöttem a tojásokat szépen szétválasztva, kizárólag a sárgáját használva. Hozzáadtam a sót, borsot és a kicsike mustárt. Beizzítom a robotgépet és magas fokozatra állítva keverem és fokozatosan hozzácsurgatom az olajat egészen addig amíg föl nem veszi az összeset, majd citromlével krémesítem és már kész is. Megkóstolom és hát valóban kissé kesernyés, erősen olívás íze van...nem a megszokott. Vadul elkezdem fűszerezni még sóval, borssal majd mentőötletként jöhet egy rakat fokhagyma, ami egy kellemes aiolit eredményez. Jó vége lett a dolognak, de ha majonézt akartok akkor csakis napraforgóból készítsétek el:)

 

Szólj hozzá

Érdekességek Falatok