2018. nov 16.

Sütőtök krémleves, szeretem vagy nem szeretem?!

írta: blanketta
Sütőtök krémleves, szeretem vagy nem szeretem?!

Krémleves, kolbászmorzsával és zsálya chipssel

Évekig küzdöttem a szerelméért vagy évekig küzdött ő az én megbecsülésemért? Már magam sem tudom, olyan régi a történet. Amikor először megpillantottam tetszetős külsejét vonzódtam hozzá hazavittem és csalódás volt, utána évekig hallgattam a barátaimtól, hogy hogy lehetek hülye, hogy ennyire nem látom a rejtett értékeit. Ódákat zengtek a selymes ízéről, édes belsejéről, magas c vitamin és rosttartalmáról. Aztán egyszer csak kötélnek álltam újra és újra felcipeltem magamhoz és kerestem kutattam, küzdöttem érte. Ettem sósan, ettem édesen, csípősen, savanyúan, rákkal, kókusszal, mártásban, vajon pirítva, hagymában töltve, pitével körítve...de sikerült és megszerettem és egyenesen imádom már, alig várom a szezon kezdetét, hogy újra és újra fölkerülhessen az asztalra:)

img_20181106_230710_944.jpg

Ez most az ügyeletes kedvencem.

Ami kell hozzá:

- egy közepes méretű sütőtök

- tejszín

- alaplé (csirke vagy zöldség)

- mustár 

- só, bors, foghagyma

- friss zsályalevelek

- kolbász

 

A sütőtököt  kettévágom és sütőben puhára sütöm (ez kb 20 perc alatt bekövetkezik közepes lángon), lábosba teszem fölöntöm 5-8 dl alaplével  és összeturmixolom sót, borsot, foghagymát,mustárt adok hozzá. A mustár azért kell, hogy vigyünk bele egy kis savasságot, nem kell több egy kanálkánál, de ezt kóstolásnál fogjuk érezni. Bár kolbászt is teszünk majd hozzá, elmehetünk a mustárosabb irányba, de ez mind mind ízlés kérdése. Fontos, hogy mindenki megtalálja a maga harmóniáját az ízekben.

Én különösen szeretem a mustárt, mert nem képez olyan erőszakos savakat és szépen harmónikusan tud beleépülni az étel ízébe, jó választás lehet krémekhez is, sőt édességekhez is, de erről később:)

Hozzáöntöm a kb. 1,5 dl tejszínt, de nem forralom. A levest kicsit félreteszem és fölteszem a nagyon nagyon apróra vágott kolbász pirítani, ennek elég 2-3 perc. A zsályaleveleket megmosom megszárítom, majd forró olajban pillanatok alatt chips állagúra sütöm.

Kész minden elem és a levest némi tejszín díszítéssel, kolbászmorzsával és a zsályachipssel tálalom.

Jó étvágyat

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá

Levesek