2019. máj 23.

Egy kis egyszerű sushi

írta: blanketta
Egy kis egyszerű sushi

avagy beköltözhet e Japán a konyhába!?

Nagyon szeretem a sushit, de sajnos kevés hely van ahol gazdaságos módon és mégis finomat lehet enni. Ez annyit jelent, hogy vagy méregdrága és Isteni vagy olcsó és szar. Hát ekkor eldöntöttem, hogy megtanulom elkészíteni magamnak. Nyakamba vettem több workshopot is és a várost is, hogy alaposan tanulmányozzam eme remek japán étel minden kis apró részletét. Ez már ezer éve volt és azóta már ezer sushit is elkészítettem:)

dsc_7654.jpg

Most a sushi maki receptjét osztom meg veletek.

Ami kell hozzá:

- megfelelő sushi rizs (apró szemű és magas keményítő tartalmú)

- rizsecet vagy más 5%-os ecet

- só, cukor

- norilap avagy szárított és préselt alga

- vékonyra szeletelt uborka, paprika, japán retek vagy bármilyen zöldség amit szívesen fogyasztunk

- lazac friss vagy füstölt, surimi vagy más halféleség ( vörös tonhal, vajhal vagy makréla)

- japán szójaszósz (kikomant javaslom)

- wasabi (ebből a por állagot javaslom)

sushi01.jpg

A rizs főzése a legkényesebb pontja ennek az egyszerű finomságnak. A  fehér szemeket alaposan megmossuk, dörzsölgetjük, így megsértjük a szemeket így az apróbb hajszál repedéseken amit okozunk mosás közben, jobban beszívódik a víz és a későbbi ízesítő, a tezu. Legalább 5 alkalommal mossuk meg, egészen addig, amíg opálos nem lesz a víz.

Föltesszük alacsony lángon főni, másfélszeres vízzel, de nem teszünk bele semmit sem. Kb 20 perc után levesszük a tűzről és elkészítjük a tezu-t ami rizsecetből, sóból és cukorból áll. Összekeverjük ezeket az összetevőket (kb 1 dl ecet, egy kanál só, egy kanál cukor) majd hozzáöntjük a rizshez és elkeverjük.

A norilapot kiterítjük és óvatosan eldolgozzuk az érdes oldalán a rizst (kb 130 gramm kell egy tekercshez) úgy, hogy a fölső csíkot üresen hagyjuk, itt fog összeragadni majd a maki.

dsc_7598.jpg

A fölvágott zöldségeket és halat egy csíkban ráfektetjük az alsó harmadára a rizses lapnak, majd föltekerjük egy tekerő segítségével jó szorosan.

dsc_7600.jpg

Ha kész van a rúd akkor nyolc egyenlő részre vágjuk és máris fogyaszthatjuk wasabival és szójaszószba mártogatva. Pácolt gyömbérrel kísérjük.

dsc_7608.jpg

Ha többet is szeretnétek megtanulni a sushiról, gyertek hozzánk workshopra.

https://www.ursamaior.hu/termek/meditacios-sushi-keszito-workshop/

Szólj hozzá

Főételek