2019. okt 08.

Régmúlt desszert: a sárga gyümölcsrizs

írta: blanketta
Régmúlt desszert: a sárga gyümölcsrizs

 

Gyerekkori élményeim közé tartozik drága jó nagynéném kis kocka háza, amit befutott a vadszőlő és Mulóka néni mindig csodás finomságokat alkotott. Nem gondolt újra semmit, nem faksznizott, az egyszerű ételek tökéletes sorban került ki szorgos kezei közül. Egyik nagy kedvencem volt a sárga gyümölcsrizs málnával vagy ribizlivel.

Ami kell kb. 6 adaghoz:

1 liter tej

20 dkg rizs

csipet só, vanília, reszelt citrus héj

3 tojás

10 dkg cukor

A rizs föltesszük főni a tejjel és a vaníliával és a sóval, citrus héjjal. Kb20 perc alatt alacsony hőfokon.  A tojásokat kettéválasztjuk, és a felével fölverjük fehér kemény habbá a fehérjét és halványsárga habbá a sárgáját. Amikor megfőtt a rizs és kb. 50 fokosra hűlt hozzákeverjük a sárga habot, majd amikor jobban kihűlt kb. 30 fokosra akkor hozzákeverjük a fehér habot. Azért csináljuk így, mert ha túl forró a rizs, akkor a hab összeeshet.

Pohárba gyümölccsel rétegezve tálaljuk. Én itt mangó pürét és liofilizált málnát használtam, de gyerekkoromban a fagyasztott ribizli volt az ász. Drága Muló mindig lefagyasztotta a kert kincseit és ezt a finomságot azzal szórta meg, mi gyerekek, meg nem bírtunk várni, míg megolvad. Így el se tudom képzelni ezt az ételt a hideg roppanós bogyók nélkül.

Jó étvágyat nektek:)

 

 

img_20190223_141212_162.jpg

Szólj hozzá

Desszertek