2019. nov 13.

Francia financier ahogy én készítem a Séfek Séfe után

írta: blanketta
Francia financier ahogy én készítem a Séfek Séfe után

A Séfek Séfe döntőjébe Cser Ádámnak segítettem, főleg a desszert pályán és financiert készítettünk. A stressz és a fáradtság miatt nem sikerült a legfényesebben. Aki ismer, az tudja, hogy ha valami nem sikerül a terveim szerint, akkor először magamba zuhanok, majd begubózom és citromos mentateát iszom és Született feleségeket bámulok, majd összeszedem magam és odateszem magam. 

75392741_123764059048940_5144503417602834432_o.jpg

Szóval ma beszereztem minden igazán minőségi alapanyagot és elkészítettem ezt az édes, habos és kissé ragadós finom és különleges francia süteményt.

A francia cukrászatban a minőségi alapanyagok mellett nagyon fontos a pontos kimérés, szóval mérleg nélkül neki se álljunk.

 

Ami kell hozzá:

73181419_123721689053177_7165249401105940480_o.jpg

 

20 dkg vaj  (semmiképpen sem helyettesíthető margarinnal, a vaj legyen szép sárga ne hófehér)

90 gramm tojásfehérje (kb 3 tojás)

10 dkg darált mandula

5 dkg finomliszt

10 dkg porcukor

5 dkg kristálycukor

Egy csipet vanília

Reszelt citromhéj (elhagyható)

Két evőkanál mák (elhagyható)

 

A vajat felfőzzük, megpirítjuk, vagyis karamelles pirított ízt adunk neki. Egy kisméretű lábosba tesszük, és addig hevítjük folyamatosan kevergetve, míg aranybarna színt nem kap és enyhén diós illata nem lesz.

A darált mandulát, a porcukrot és a mákot összeszitáljuk, hogy minél több levegőt juttassunk a tésztába. A tojásfehérjét fölverjük, a kristálycukorral majd hozzáadjuk a reszelt citromhéjat és a vaníliát, összekeverjük a száraz összetevőkről. Amikor a barna vaj kihűlt összeforgatjuk a másik masszával és miután homogén egyveleget kaptunk lefedjük és hűtőbe tesszük kb. egy órára. Amikor kellően meghűlt pici muffin formákba töltjük félig és 180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.

 

A nagyon édessége miatt jól áll hozzá a keserű csokoládé és valamilyen savas gyümölcs, én mandarint használtam.  Ebből egy kis fahéjjal és rozmaringgal főztem egy laza ragut.

Krémnek vaníliás édes tejszínhabot kínáltam hozzá, de ha nagyzolni akarnék azt írnám, hogy chantilly krémet készítettem, ami egyszerű zsíros tejszín habbá verve cukorral és egy csipet vaníliával:)

74307523_123759575716055_3736226139945828352_o.jpg

 

 

 

Szólj hozzá

Desszertek