Blanka konyhája avagy a gasztronómus kalandozik

ízek-érzelmek-receptek-furcsaságok

2019. máj 13.

Csirke búboskemencében

írta: blanketta
Csirke búboskemencében

Tisztában vagyok vele, hogy ez a recept kevesek számára lesz jól kivitelezhető, hiszen búboskemence nem minden háztartásban van. De mégis leírom, mert hihetetlenül boldog érzés végre a kis saját építésú hétvégi házikónkban főzni amit családilag építettünk vályogból, abból a földből ami a lábunk alatt van. Édesanyámmal tapostuk a téglákat, formáltuk és raktuk. Barátaink segítettek és férjem volt a kemenceépítő melett a sedéd. A kemence cserepei egy régi ferences rendház tetejéből származnak, így minden étel ami ott készül és minden meleg amit ont az meg van szentelve. 

img_20190512_165922.jpg

A  recepthez kell

csirke alsó és fölső comb kb. 1 kg

újkrumpli kb. fél kiló

friss rozmaring

erdei gombák

só, bors, paprika, olaj a ...

Tovább Szólj hozzá

Főételek

2019. máj 06.

Rózsafánk a nosztalgia jegyében

írta: blanketta
Rózsafánk a nosztalgia jegyében

Hideg és esős napokon olyan jó bekuckózni és valami olyat enni ami régen ott lapul az emlékezetünkben. A sok modern egészségesen tudatos falat között meg kell keresnünk néha az émelygősen édes emléket. Azt az emléket amikor a nagymamánk mellett ülve ittuk a kamillateát és a harasztot ettük vagy mai nevén rózsafánkot.

58570492_2150954078291337_1834187993032687616_n.jpg

Íme a recept:

35 dkg finomliszt

4 evőkanál tejföl

2 tojás

1 tojássárgája

1 kk só

fél zacskó sütőpor

Az összetevőket alaposan összegyúrjuk és fóliába csomagolva körülbelül 20 percig pihentetjük, majd kinyújtjuk kb fél centi vastagságúra és három különféle méretű kőrt szaggatunk belőle. A köröket négy oldalukon bevágjuk, majd a köröket összeillesztjük és összeragasztjuk a ...

Tovább Szólj hozzá

Desszertek

2019. ápr 19.

Omlós málnás pisztáciás kalács

írta: blanketta
Omlós málnás pisztáciás kalács

Itt a húsvét és z a nagy kalácssütések ideje is. Még emlékezetemben van ahogy a dédim gyúrta a tésztát hajnalban amikor kibotorkáltam egy pohár tejért. A recept tőle van, de kicsit ízvilágilag felturbóztam. Ahogy jön a tavasz és a nyár nem tudok elképzelni receptet piros gyümölcs nélkül, imádom a savanykás apró bogyókat:)

30890661_183079865652845_7501195678505238528_n_1.jpg

De hogy miért is eszünk húsvétkor kalácsot? A nagyböjt alatt sem tojást sem tejet nem szabadot enni a régi időkben, így a negyven nap letelte után a kenyér gazdagabb változatát készítették el, ez volt a kalács.

Nézzük is a receptet:

50 dkg finomliszt

1 kanál só

3 evőkanálcukor cukor

1 tojás

3 dl tej

1 narancs reszelt héja

2,5 dkg friss élesztő

1 tojás a lekenéshez

1 kanál ...

Tovább Szólj hozzá

Desszertek

2019. ápr 17.

Húsvéti csokoládétojások házilag

írta: blanketta
Húsvéti csokoládétojások házilag

 

A legeslegjobb húsvéti meglepetés az ha mi magunk készítjük a nyalánkságot. Így megválogathatjuk a legfinomabb és igazán különleges alapanyagokat. Készíthetjük különféle csokoládékból, mi ét és ruby csokoládét használunk.

csokitojas.jpg

Sokáig törtem a fejem, hogy könnyen hozzáférhető formából hogyan tudnék egy otthon elkészíthető csokoládétojást készíteni, mire elém került egy egyszerű policarbonátos műanyag szétszedhető tojás.A legtöbb hobby boltban lehet vásárolni) Íme:

atlatszo-muanyag-akril-tojas.jpg

 

 

Már csak a jó minőségű csokoládé, némi lüszterpor, hőmérő, spatula, keverőtálak és elkezdődhet az alkotás.

Első lépésként alaposan tisztítsuk meg a formákat majd olvasztott fehér csokoládét vagy lüsterport használva ...

Tovább Szólj hozzá

Desszertek Csokizás

2019. ápr 14.

Rose kacsamell sütése

írta: blanketta
Rose kacsamell sütése

A cím ne tévesszen meg senkit, nem rose borral locsolgatott húskülönlegességről lesz szó, hanem a kacsa mellének sütéséről, még pedig úgy, hogy szép rózsaszín maradjon belül.

Nem vagyok nagyon húsos, de a kacsamellet szeretem és mondhatom, hogy egyre jobban tudom sütni. Fontosnak tartom, hogy mindenképpen jó minőségű alapanyagot válasszunk, lehetőleg a piacról. Kedvenc beszerzési forrásom a Vásárcsarnok, de gondolom ezzel nem vagyok egyedül.

41262361_2033292490098971_4747474248463810560_n.jpg

Nos hogyan is kezdjünk hozzá?! Minden húst tisztítsunk meg a fehér részektől, inaktól és hártyáktól. Dolgozunk határozott és gyors mozdulatokkal.  A zsíros bőrét irdaljuk be kb. 0,5-1 cm távolságokban, átlósan, de ne vágjunk bele a húsba.

A szoba hőmérsékletű húst hideg ...

Tovább Szólj hozzá

Főételek

2019. már 28.

Görög élet, görög ételek- nyárelő egy mesés helyen

írta: blanketta
Görög élet, görög ételek- nyárelő egy mesés helyen

Éppen csak tavasz van és még hűs szellő fújja a épen csak zöldellő réteket, a fák álmosan bontják a levelüket, de mi emberek mér türelmetlenek vagyunk és már vágyjuk a meleget, a szikrázó napot, a ráérek életérzést és a friss tavaszi, nyári ízeket.

54367111_2095824287137650_1454616706310733824_n.jpg

Így voltam én is egyik legjobb barátnőmmel egy téli borozgatós estén amikor is Athénba foglaltunk repülőjegyet márciusra, a hétköznapi teendők elfeledtették az utazás izgalmát és már-már nyűggé vált a készülődés, hiszen annyi munka van. De az indulás előtt újra elkapott az utazás izgalma és amikor megérkeztünk már ragadott is magával a kissé szellős de hamisíthatatlan görög jókedv.

Szakácsként már fentem a fogam a finomságokra, bár kissé előítéletes voltam ...

Tovább Szólj hozzá

Érdekességek

2019. már 08.

Illatos ibolyaszörp

írta: blanketta
Illatos ibolyaszörp

Egyre inkább teret hódítanak az ehető virágok, itt is ott is felbukkan egy egy remek recept. Az ibolya nem csak trendi de nagyon finom is és a tavasz illatát tudjuk bezárni egy kis üvegcsébe. 

img_20180407_153341.jpg

Szedjünk egy jó nagy adag ibolyát, de figyeljünk rá, hogy tiszta lehetőleg vegyszermentes helyről szedjük.Én a nagyim kertjéből szoktam, ahol ilyenkor egy csodás lila szőnyeg alakul ki a kertben. Miközben szedem a virágfejeket(mert a szára nem kell) elbeszélgetünk a régmúlt dolgairól és élvezzük a napot.Imádom ezeket az időket.

Óvatosan megtisztítom a fejeket és forró de nem lobogó vízbe teszem, ettől egészen haragoszöld lesz, de ne aggódjunk, mert 20-25 perc ásztatás után csöppentünk bele egy kis citromlevet és gyönyörű lilára vált ...

Tovább Szólj hozzá

Desszertek

2019. már 07.

Rózsás céklás cupcake

írta: blanketta
Rózsás céklás cupcake

Nem vagyok egy tipikus édesszájú de szeretem párosítani a különleges ízeket és színeket:) Ez a süti ízében különleges, de kívül teljesen átlagos:) Vagy mégsem?

53761871_2077530088967070_2616734783870337024_n.jpg

Nézzük mi kell hozzá:

Alapnak a kedvenc muffin receptemet használtam,annyi különbséggel, hogy csepegtettem hozzá egy kis rózsavizet is az illata végett.

A krémhez:

-250 gramm mascarpone krém

-250 gramm tejszín

-két kanál céklapor

-2 kanál édesítő

A krém elkészítése nagyon egyszerű, de fontos a sorrend. A tejszínt lehűtöm és alacsony fokozaton közepes keménységű habbá verem (csak akkor működik a habverés ha hideg a tejszín) majd fokozatosan kanalanként hozzáadom a mascarponét és így habosítom tovább, míg egy remekül szilárduló krémes ...

Tovább Szólj hozzá

Desszertek

2019. jan 29.

Göngyölt karaj paprikakrémmel és salátával

írta: blanketta
Göngyölt karaj paprikakrémmel és salátával

Már nagyon tél van és vágyom a finom friss színekre és ízekre. Elegem van a rizs, krumpli köretből. Hát ezt alkottam, remélem nektek is ízleni fog.

Első körben nagyon vékony szeletekre vágom, de tényleg vékony legyen,mert nem klopfoljuk a húst, mert sérülhetnek a rostjai. Olíva olajjal megkenem finoman és sózóm, borsozom. Szintén vékony szeletekre karikázott kolbászt fektetek a szeletekre és fölcsavarom, jó szorosan, majd baconbe tekerem és közepes hőmérsékleten sütöm fedő alatt, hogy ki ne száradjon(kb 160-180 fokon 20 percig).

A paprikát megsütöm, majd lehúzom a héját pürésítem és sóval, borssal csipet rozmaringgal fűszerezem.

A salátához fölvágjuk a kedvenc zöldségeinket és egy mustáros, citromos, olívás, ...

Tovább Szólj hozzá

Főételek