Blanka konyhája avagy a gasztronómus kalandozik

ízek-érzelmek-receptek-furcsaságok

2019. júl 28.

Steiner Kristóf fözőworkshopon járt nálunk

írta: blanketta
Steiner Kristóf fözőworkshopon járt nálunk

Fantasztikus hangulatú estén nálunk főztek Kristófék:)

steeee.jpg

Az asztalon friss édesburgonya, citrom, paradicsom, répa és karfiol is helyet kap a sok sok fűszernövény mellett. Alapkellékként különböző olajok és magvak várakoznak a felhasználásra.

A különleges gonddal és szeretettel berendezett főzőstúdió pink pultja  mindenki ajkára mosolyt csal és a hely pozitív energiái a félénkeket is cselekvésre késztetik. Szinte azonnal el is kezdődik a zöldségek szorgos pucolása, de csak a répát és a karalábét tisztítjuk, amiből egy remek carpacciot készítünk. Olívás, citromos, fűszeres marináddal és pirított napraforgómaggal ízesítjük. Nemesen egyszerű, de az ízek tökéletes harmóniában állnak össze.

  steinerkristoffoto.jpg

 Remek ...

Tovább Szólj hozzá

workshopok

2019. júl 07.

Túl a szivárványon-sütirecepttel

írta: blanketta
Túl a szivárványon-sütirecepttel

Pride fesztiváltól volt hangos tegnap Budapest, de ne feledjük, hogy ez a szellemiség áthatja az egész hónapot. Sokak megbotránkoznak és hangoztatják, hogy már lassan az a nem normális ha valaki heteró. Erről szó sincs, ne gondoljuk, hogy ez a rendezvénysorozat a maga mutogató vonaglásról és a megbotránkoztatásról szól, mert nem.
 
A Pride, nem csak a homoszexualitásról szól, hanem arról, hogy legyünk büszkék arra akik vagyunk, amik vagyunk, legyünk büszkék arra akik szeretünk és akik minket szeretnek. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a szexuális (vagy bármilyen más) megkülönböztetés rossz és kirekesztő.
Ugye, hogy ha az ember magába néz talál olyan emléket ahol a nemiség, vonzódás és külsőség ...
Tovább Szólj hozzá

2019. júl 04.

Jéghideg-tűzforró tök és hal párosítás

írta: blanketta
Jéghideg-tűzforró tök és hal párosítás

Néha nem kell túlbonyolítani a fogásokat, csak főzz egyszerűen.

Szeretem amikor a hideg és a meleg találkozik egy-egy ételben egymással. Hát itt is ez történik.

Ami kell a főzelékhez:

Friss kapor

youghurt egy pohár

egy nagyobb friss tök vagy gyalult tök kb fél kiló

só, bors és egy csipet foghagyma

alaplé kb 1,5- 2  dl

A tököt legyaluljuk sóval föltesszük főni egy kis alaplében. Ne főzzük túl éppen csak 5-10 percig. Hozzáadjuk a többi fűszert és a friss, apróra vágott kaprot. Majd hozzákeverjük fokozatosan a youghurtot, ha krémesebben szeretjük, akkor botmixerrel pürésíthetjük. Lehűtjük és tálaljuk a  halas rétessel, ami a következőképpen készül el.

Kell hozzá egy általunk kedvelt hal filéje. Én ...

Tovább Szólj hozzá

2019. júl 02.

Reggeli jókedv pohárban

írta: blanketta
Reggeli jókedv pohárban

img_20170425_105911.jpgNah nem úgy gondoltam, ahogy ez első olvasatra tűnik. Nem inni fogunk, hanem igazán jól indítani a reggelt.

A  munka, gyerek, otthon háromszögben olyan kevés az én idő. Én amikor tehetem reggel korán fölkelek és megajándékozom magam a kedvenc falatjaimmal vagy teával. Ilyenkor egyedül vagyok és felkészülök a következő rohanós napra.

 

Ez a végtelenül egyszerű joughurtos finomság a kedvencem.

Nem kell hozzá más mint friss gyümölcs, pár kanál a kedvenc műzlimből és sok sok krémes natúr youghurt. Ezeket rétegezve egymásra kanalazopm és máris jobb a kedvem:)

Indítsátok ti is a napot könnyedén és magatokra figyelve:)

 

Tovább Szólj hozzá

Desszertek Falatok

2019. jún 17.

Grillen is süthető kürtős kalács

írta: blanketta
Grillen is süthető kürtős kalács

A kürtős kalács a fesztiválszezon és a vásárok elsőszámú édessége, de héha néha elmereng az ember, hogy milyen jó lenne egy-egy grillpartyn vagy vacsin előrukkolni vele a vendégeink előtt. De legtöbbször ez csak vágyálom, mert nem tudjuk mibe, hogyan tekerjük a tésztát. Hát akkor most megmutatom:)

  42892305_1855117357875012_1800514289790877696_n.jpg

A kürtőskalács sütő forma sok sok egyszerűbb 100 ftos vagy kínai háztartási boltban beszerezhető kis fém tálcával 2000 Ft körül van 4 darab és könnyen lehet használni. De ne aggódjon senki akinek nincs ilyen otthon, mert a sörösdoboz alapos tisztítás után is jó szolgálatot tehet vagy egy wc papír guriga melyt alufóliával vonunk be. 

dsc_0001.JPG

Nézzük a receptet:

- 0,5 kiló liszt

- 1 egész tojás

- 1 tojássárgája

-  ...

Tovább Szólj hozzá

Desszertek

2019. jún 04.

Bajuszkifli, egy igazi klasszikus

írta: blanketta
Bajuszkifli, egy igazi klasszikus

Egy igazán finom egyszerű és klasszikus kiflirecept az én kedves nővéremnek aki jelenleg olyan országban él ahol nem nagyon lehet kapni ezt a klasszikus pékterméket. Nevét az alakjáról kapta, gondolom kitaláltátok, hogy egy kedves kisfiú adta neki ezt a vicces elnevezést, méghozzá az egyik unokaöcsém. Nah nézzük is, hogy hogyan készítsük el:)

img_20180416_175133.jpg

Hozzávalók:

- fél kiló liszt

- 4 dl tej

- fél csomag élesztő (lehetőleg friss 25 gramm)

- egy evőkanál vaj

- egy fél evőkanál cukor

- só

img_20180416_180544_2.jpg

Első körben az élesztőt összekeverjük a meglangyosított tejjel és a kanál cukorral, várunk kb. 10 percet míg magától felfut és hozzáadjuk a többi hozzávalót. Alaposan összedagasztjuk, homogénre gyúrjuk majd kelni hagyjuk 30 ...

Tovább Szólj hozzá

Falatok

2019. máj 29.

A francia Macaron titkai

írta: blanketta
A francia Macaron titkai

Sokáig nagyon féltem a macaron készítéstől, mert bonyolult ragadós és nem is szeretem az édeset. Mivel a nővérem nagyon szereti és amikor először készítettem neki nem volt túl finom így nagyon sokáig kísérleteztem, mire megtaláltam a tökéletes receptet. Azóta több ezerszer elkészítettem és már álmomból felriadva is mormolom az összetevőket.

Úgyhogy eljött az idő, hogy a workshopokon kívül is megosszam veletek ennek a csodás és elegáns édességnek a receptjét.

img_20190510_121907.jpg

- 100 gramm tojásfehérje (jobb ha pihentetett, amit úgy érhetünk el, hogy egy nappal fölütjük a sütés előtt)

- 66 gramm kristálycukor

- 170 gramm porcukor

- 120 gramm mandulaliszt (inkább finomra darált mandula, mint liszt állagú)

- por állagú ...

Tovább Szólj hozzá

Desszertek

2019. máj 13.

Csirke búboskemencében

írta: blanketta
Csirke búboskemencében

Tisztában vagyok vele, hogy ez a recept kevesek számára lesz jól kivitelezhető, hiszen búboskemence nem minden háztartásban van. De mégis leírom, mert hihetetlenül boldog érzés végre a kis saját építésú hétvégi házikónkban főzni amit családilag építettünk vályogból, abból a földből ami a lábunk alatt van. Édesanyámmal tapostuk a téglákat, formáltuk és raktuk. Barátaink segítettek és férjem volt a kemenceépítő melett a sedéd. A kemence cserepei egy régi ferences rendház tetejéből származnak, így minden étel ami ott készül és minden meleg amit ont az meg van szentelve. 

img_20190512_165922.jpg

A  recepthez kell

csirke alsó és fölső comb kb. 1 kg

újkrumpli kb. fél kiló

friss rozmaring

erdei gombák

só, bors, paprika, olaj a ...

Tovább Szólj hozzá

Főételek

2019. máj 06.

Rózsafánk a nosztalgia jegyében

írta: blanketta
Rózsafánk a nosztalgia jegyében

Hideg és esős napokon olyan jó bekuckózni és valami olyat enni ami régen ott lapul az emlékezetünkben. A sok modern egészségesen tudatos falat között meg kell keresnünk néha az émelygősen édes emléket. Azt az emléket amikor a nagymamánk mellett ülve ittuk a kamillateát és a harasztot ettük vagy mai nevén rózsafánkot.

58570492_2150954078291337_1834187993032687616_n.jpg

Íme a recept:

35 dkg finomliszt

4 evőkanál tejföl

2 tojás

1 tojássárgája

1 kk só

fél zacskó sütőpor

Az összetevőket alaposan összegyúrjuk és fóliába csomagolva körülbelül 20 percig pihentetjük, majd kinyújtjuk kb fél centi vastagságúra és három különféle méretű kőrt szaggatunk belőle. A köröket négy oldalukon bevágjuk, majd a köröket összeillesztjük és összeragasztjuk a ...

Tovább Szólj hozzá

Desszertek

2019. ápr 19.

Omlós málnás pisztáciás kalács

írta: blanketta
Omlós málnás pisztáciás kalács

Itt a húsvét és z a nagy kalácssütések ideje is. Még emlékezetemben van ahogy a dédim gyúrta a tésztát hajnalban amikor kibotorkáltam egy pohár tejért. A recept tőle van, de kicsit ízvilágilag felturbóztam. Ahogy jön a tavasz és a nyár nem tudok elképzelni receptet piros gyümölcs nélkül, imádom a savanykás apró bogyókat:)

30890661_183079865652845_7501195678505238528_n_1.jpg

De hogy miért is eszünk húsvétkor kalácsot? A nagyböjt alatt sem tojást sem tejet nem szabadot enni a régi időkben, így a negyven nap letelte után a kenyér gazdagabb változatát készítették el, ez volt a kalács.

Nézzük is a receptet:

50 dkg finomliszt

1 kanál só

3 evőkanálcukor cukor

1 tojás

3 dl tej

1 narancs reszelt héja

2,5 dkg friss élesztő

1 tojás a lekenéshez

1 kanál ...

Tovább Szólj hozzá

Desszertek