Blanka konyhája avagy a gasztronómus kalandozik

ízek-érzelmek-receptek-furcsaságok

2019. ápr 17.

Húsvéti csokoládétojások házilag

írta: blanketta
Húsvéti csokoládétojások házilag

 

A legeslegjobb húsvéti meglepetés az ha mi magunk készítjük a nyalánkságot. Így megválogathatjuk a legfinomabb és igazán különleges alapanyagokat. Készíthetjük különféle csokoládékból, mi ét és ruby csokoládét használunk.

csokitojas.jpg

Sokáig törtem a fejem, hogy könnyen hozzáférhető formából hogyan tudnék egy otthon elkészíthető csokoládétojást készíteni, mire elém került egy egyszerű policarbonátos műanyag szétszedhető tojás.A legtöbb hobby boltban lehet vásárolni) Íme:

atlatszo-muanyag-akril-tojas.jpg

 

 

Már csak a jó minőségű csokoládé, némi lüszterpor, hőmérő, spatula, keverőtálak és elkezdődhet az alkotás.

Első lépésként alaposan tisztítsuk meg a formákat majd olvasztott fehér csokoládét vagy lüsterport használva ...

Tovább Szólj hozzá

Desszertek Csokizás

2019. már 28.

Görög élet, görög ételek- nyárelő egy mesés helyen

írta: blanketta
Görög élet, görög ételek- nyárelő egy mesés helyen

Éppen csak tavasz van és még hűs szellő fújja a épen csak zöldellő réteket, a fák álmosan bontják a levelüket, de mi emberek mér türelmetlenek vagyunk és már vágyjuk a meleget, a szikrázó napot, a ráérek életérzést és a friss tavaszi, nyári ízeket.

54367111_2095824287137650_1454616706310733824_n.jpg

Így voltam én is egyik legjobb barátnőmmel egy téli borozgatós estén amikor is Athénba foglaltunk repülőjegyet márciusra, a hétköznapi teendők elfeledtették az utazás izgalmát és már-már nyűggé vált a készülődés, hiszen annyi munka van. De az indulás előtt újra elkapott az utazás izgalma és amikor megérkeztünk már ragadott is magával a kissé szellős de hamisíthatatlan görög jókedv.

Szakácsként már fentem a fogam a finomságokra, bár kissé előítéletes voltam ...

Tovább Szólj hozzá

Érdekességek

2019. már 08.

Illatos ibolyaszörp

írta: blanketta
Illatos ibolyaszörp

Egyre inkább teret hódítanak az ehető virágok, itt is ott is felbukkan egy egy remek recept. Az ibolya nem csak trendi de nagyon finom is és a tavasz illatát tudjuk bezárni egy kis üvegcsébe. 

img_20180407_153341.jpg

Szedjünk egy jó nagy adag ibolyát, de figyeljünk rá, hogy tiszta lehetőleg vegyszermentes helyről szedjük.Én a nagyim kertjéből szoktam, ahol ilyenkor egy csodás lila szőnyeg alakul ki a kertben. Miközben szedem a virágfejeket(mert a szára nem kell) elbeszélgetünk a régmúlt dolgairól és élvezzük a napot.Imádom ezeket az időket.

Óvatosan megtisztítom a fejeket és forró de nem lobogó vízbe teszem, ettől egészen haragoszöld lesz, de ne aggódjunk, mert 20-25 perc ásztatás után csöppentünk bele egy kis citromlevet és gyönyörű lilára vált ...

Tovább Szólj hozzá

Desszertek

2019. már 07.

Rózsás céklás cupcake

írta: blanketta
Rózsás céklás cupcake

Nem vagyok egy tipikus édesszájú de szeretem párosítani a különleges ízeket és színeket:) Ez a süti ízében különleges, de kívül teljesen átlagos:) Vagy mégsem?

53761871_2077530088967070_2616734783870337024_n.jpg

Nézzük mi kell hozzá:

Alapnak a kedvenc muffin receptemet használtam,annyi különbséggel, hogy csepegtettem hozzá egy kis rózsavizet is az illata végett.

A krémhez:

-250 gramm mascarpone krém

-250 gramm tejszín

-két kanál céklapor

-2 kanál édesítő

A krém elkészítése nagyon egyszerű, de fontos a sorrend. A tejszínt lehűtöm és alacsony fokozaton közepes keménységű habbá verem (csak akkor működik a habverés ha hideg a tejszín) majd fokozatosan kanalanként hozzáadom a mascarponét és így habosítom tovább, míg egy remekül szilárduló krémes ...

Tovább Szólj hozzá

Desszertek

2019. jan 29.

Göngyölt karaj paprikakrémmel és salátával

írta: blanketta
Göngyölt karaj paprikakrémmel és salátával

Már nagyon tél van és vágyom a finom friss színekre és ízekre. Elegem van a rizs, krumpli köretből. Hát ezt alkottam, remélem nektek is ízleni fog.

Első körben nagyon vékony szeletekre vágom, de tényleg vékony legyen,mert nem klopfoljuk a húst, mert sérülhetnek a rostjai. Olíva olajjal megkenem finoman és sózóm, borsozom. Szintén vékony szeletekre karikázott kolbászt fektetek a szeletekre és fölcsavarom, jó szorosan, majd baconbe tekerem és közepes hőmérsékleten sütöm fedő alatt, hogy ki ne száradjon(kb 160-180 fokon 20 percig).

A paprikát megsütöm, majd lehúzom a héját pürésítem és sóval, borssal csipet rozmaringgal fűszerezem.

A salátához fölvágjuk a kedvenc zöldségeinket és egy mustáros, citromos, olívás, ...

Tovább Szólj hozzá

Főételek

2019. jan 28.

Citromos-mákos piskótatekercs a jókedv jegyében

írta: blanketta
Citromos-mákos piskótatekercs a jókedv jegyében

Hideg téli napokban vágyunk valami finom, sárga, friss ízre:)

img_20190127_135331_959.jpg

Hát íme:)

A piskótához:

5 tojás

5 evőkanál liszt

5 evőkanál cukor

Se több se kevesebb:) A tojásokat ketté választjuk, a tojásfehérjét fölverjük a cukorral úgy, hogy fokozatosan adjuk hozzá a cukrot. Majd a tojássárgáját egyesével adjuk hozzá majd óvatosan a lisztet. Vaníliával  ízesíthetjük.

Lapos tepsibe öntjük és 180 fokon 15 percig megsütjük. Amikor kész citromlével meglocsoljuk és még melegen föltekerjük, hogy később könnyű legyen vele bánni.

A töltelékhez:

250 gramm mascarpone

100 gramm tejszín

kandírozott citrushéj (narancs, citrom,lime)

50 gramm cukor (ha valakinek kevésbé édes akkor lehet többet is)

A tejszínt ...

Tovább Szólj hozzá

Desszertek

2018. dec 20.

Építsünk mézeskalács várost

írta: blanketta
Építsünk mézeskalács várost

Korában már írtam egy nagyon jó kis mézeskalács receptet      most pedig megosztom veletek, hogy hogyan lehet építeni az elkészült mézeskalácsból egy jó kis házikót vagy várost.

48372369_2214091658614851_7054819821921239040_n.jpg

Ehhez szükségünk van kristálycukorra a karamellhez amivel össze tudjuk ragasztani az elemeket, kemény cukorkára az ablakokhoz(ehhez nem jó a kristálycukor, mert mindenképpen olyan cukor kell ami invertcukor, hogy semmiképpen se kristályosodjon vissza). Valamint mindenképpen kell egy sablon.Én ezt használom.Kivágjuk a tésztából és az ablakok helyére apróra tört kemény cukorkát szórunk, tojással lekenjük a tetejüket. Itt már megkezdhetjük a díszítést a nyers tésztával. Különféle figurákat, fodrokat és csavart mintákat.

48408314_517560082094095_4248584367917498368_n_1.jpg

Ha kisült akkor ...

Tovább Szólj hozzá

Desszertek

2018. dec 15.

Egyszerű mézeskalács

írta: blanketta
Egyszerű mézeskalács

Nyakunkon a karácsony és mindenhol készül a mézeskalács. Hoztam nektek egy szuper könnyű receptet amiből akár mézeskalács várost is tudtok építeni.

47686937_1956458441074236_8628741296556605440_n.jpg

Ami kell hozzá:

  • 50 dkg finomliszt
  • 1-2 kanál mézeskalács fűszerkeverék
  • 1,5 tk szódabikarbóna vagy sütőpor
  • 15 dkg puha vaj 
  • 13 dkg méz
  • 1 nagyobb tojás
  • reszelt citromhéj és narancshéj
  • 15 dkg porcukor 
  • 1 tojás a lekenéshez és piros ételfesték

A vajat meg a mézet összemelegítjük mikróban vagy gőz fölött. A Száraz összetevőket alaposan összekeverjük hozzá öntjük a mézes keveréket és a tojást. A  masszát homogénre gyúrjuk és fólia alatt kb. 30 percig pihentetjük.

Kinyújtjuk 4-5 mm vékonyságúra és formákat szaggatunk belőle. A tetejét ...

Tovább Szólj hozzá

Desszertek

2018. dec 11.

Grincs fa a karácsony ellen vagy mellette!?

írta: blanketta
Grincs fa a karácsony ellen vagy mellette!?

img_20181203_111830.jpgEz nem kaja de éppen aktuális. Készítsünk grincs fát az ünnepekre.

 Ami kell hozzá:

- zanót vagy valamilyen zöld

- drót

- szalag, díszek

- ragasztópisztoly

- cserép és oázis

img_20181201_155629.jpg

A cserépbe beletesszük a vizes oázist majd elkezdjük beleszúrni a zanótot.

img_20181201_155751.jpg

Ezt addig csináljuk amíg jó sűrű nem lesz.

47275562_2207834019455287_319560079516893184_n.jpg

Majd körbetekerjük dróttal

47144751_297311537573172_1398859363564650496_n.jpg

A végét kunkorira kötjük.

47287941_214439952806623_8398300448401915904_n.jpg

 

Szalaggal körbetekerjük és ráragasztjuk a díszeket.

 

img_20181203_112010.jpg

És máris kész:)

Kellemes ünnepeket:)

Tovább Szólj hozzá

Kreatív