Zsálya pesztós tészta és csirketekercs
Egyik kedvenc konyhám az olasz, de szeretek kitörni a bazsalikom-mozarella-oliva háromszögből.
Kezdjük akkor sorrendben:
Sokszor félek, hogy a hús amit sütök kiszárad és ehetetlen lesz, ezért a legjobban sütőben fedő alatt szeretek sütni. Ehhez felhasználtam:
-csirkemellet (egy nagy)
- prosutto sonka de bármilyen füstölt is jó
- moralella
só, bors, zsálya, rozmaring (lehetőleg friss)
-kb egy deci fehérbor (mindenképpen száraz)
A húst megtisztítom és nem kiklopfolom, hanem vékony szeletekre vágom, fontos, hogy ne roncsoljuk a hús szerkezetét és szerintem a kloppfolást felejtsük el egy életre). Miután fölvágtuk a húst fűszerezzük be (sót ne) majd tegyük egyik szélére a mozarellát és tekerjük föl, majd a sonkába tekerjük bele. Helyezzük lefedhető hőálló tálba öntsük alá a bort sózzuk, friss fűszerekkel meghintjük majd süssük kb 15-20 percig amíg megpirul, de az utolsó pár percben fedő nélkül pirítsuk, hogy színt kapjon. Felkarikázva tálaljuk.
Nézzük a tésztát:
100 gramm liszthez 1 tojást adunk és egy csipet sót
A tésztát összedolgozzuk alaposan. Pihentetjük kb. 10 percet majd nyújtófával vagy nyújtógéppel vékonyra nyújtjuk és metélt csíkokra vágjuk. Sós vízben 2,5 percig főzzük, majd leszűrjük,de a főzővízből néhány kanállal félreteszünk.
Nézzük a pesztót:
Minden pestó a következőkből áll össze:
hidegen sajtolt olaj
kemény sajt
valamilyen zöld fűszer
kiegészítő fűszerek. A mienk oliva olaj, friss zsálya kb. egy marékkal, gorgonzola sajt kb 5 dkg (ez ugyan puha sajt, de jól illik a zsályához) dió szintén egy marék, só, bors. Aprítógépbe tesszük őket és jó alaposan összedolgozzuk, míg krémes állagú lesz.
A kifőtt tésztával összekeverjük a pestót és a megmentett főzővizet. A húst egy kupac tésztán felszeletelve zsályával megszórva tálaljuk.
Jó étvágyat.