2018. nov 05.

Zsálya pesztós tészta és csirketekercs

írta: blanketta
Zsálya pesztós tészta és csirketekercs

Egyik kedvenc konyhám az olasz, de szeretek kitörni a bazsalikom-mozarella-oliva háromszögből.

Kezdjük akkor sorrendben:

Sokszor félek, hogy a hús amit sütök kiszárad és ehetetlen lesz, ezért a legjobban sütőben fedő alatt szeretek sütni. Ehhez felhasználtam:

img_20181104_170549.jpg

-csirkemellet (egy nagy)

- prosutto sonka de bármilyen füstölt is jó 

- moralella

só, bors, zsálya, rozmaring (lehetőleg friss)

-kb egy deci fehérbor (mindenképpen száraz)

A húst megtisztítom és nem kiklopfolom, hanem vékony szeletekre vágom, fontos, hogy ne roncsoljuk a hús szerkezetét és szerintem a kloppfolást felejtsük el egy életre). Miután fölvágtuk a húst fűszerezzük be (sót ne) majd tegyük  egyik szélére a mozarellát és tekerjük föl, majd a sonkába tekerjük bele. Helyezzük lefedhető hőálló tálba öntsük alá a bort sózzuk, friss fűszerekkel meghintjük majd süssük kb 15-20 percig amíg megpirul, de az utolsó pár percben fedő nélkül pirítsuk, hogy színt kapjon. Felkarikázva tálaljuk.

Nézzük a tésztát:

img_20181104_163245.jpg

 

100 gramm liszthez 1 tojást adunk és egy csipet sót

A tésztát összedolgozzuk alaposan. Pihentetjük kb. 10 percet majd nyújtófával vagy nyújtógéppel vékonyra nyújtjuk és metélt csíkokra vágjuk. Sós vízben 2,5 percig főzzük, majd leszűrjük,de a főzővízből néhány kanállal félreteszünk.

img_20180701_200918.jpg

Nézzük a pesztót:

Minden pestó a következőkből áll össze:

hidegen sajtolt olaj

kemény sajt

valamilyen zöld fűszer

kiegészítő fűszerek. A mienk oliva olaj, friss zsálya kb. egy marékkal, gorgonzola sajt kb 5 dkg (ez ugyan puha sajt, de jól illik a zsályához) dió szintén egy marék, só, bors. Aprítógépbe tesszük őket és jó alaposan összedolgozzuk, míg krémes állagú lesz.

img_20181104_165540_1.jpg

A kifőtt tésztával összekeverjük a pestót és a megmentett főzővizet. A húst egy kupac tésztán felszeletelve zsályával megszórva tálaljuk.

img_20181104_162936.jpg

Jó étvágyat.

 

Szólj hozzá

Főételek