Grillen is süthető kürtős kalács
A kürtős kalács a fesztiválszezon és a vásárok elsőszámú édessége, de héha néha elmereng az ember, hogy milyen jó lenne egy-egy grillpartyn vagy vacsin előrukkolni vele a vendégeink előtt. De legtöbbször ez csak vágyálom, mert nem tudjuk mibe, hogyan tekerjük a tésztát. Hát akkor most megmutatom:)
A kürtőskalács sütő forma sok sok egyszerűbb 100 ftos vagy kínai háztartási boltban beszerezhető kis fém tálcával 2000 Ft körül van 4 darab és könnyen lehet használni. De ne aggódjon senki akinek nincs ilyen otthon, mert a sörösdoboz alapos tisztítás után is jó szolgálatot tehet vagy egy wc papír guriga melyt alufóliával vonunk be.
Nézzük a receptet:
- 0,5 kiló liszt
- 1 egész tojás
- 1 tojássárgája
- 150 gramm cukor
- 2,5 deka élesztő
- 2,25 dl tej
- csipet só
- 10 dkg vaj
- pár kanál olaj
A tejben fölfuttatjuk az élesztőt egy kanálka cukorral. Majd hozzákeverjük a lisztet, a tojást, a maradék cukrot, a sót és a vajat. Alaposan összedagasztjuk az összetevőket, majd meleg helyen letakart állapotban 35-40 percig keleszutjük. Amikor megfelelően megkelt és szép ruganyos tésztát kapunk, akkor kinyújtjuk a tésztát és kb 2 újnyi vastag csíkokra vágjuk.
Előkészítjük a formákat, vékonyan beolajozzuk majd úgy tekerjük föl, hogy egymást fedjék a csíkok. Megkenjük tojással majd cukorba hempergetjük. Majd parázson folyamatosan forgatva aranybarnára sütjük. Vagy sütőben a legmagasabb fokozaton ( ha papírhengert használunk akkor állítsuk föl őket és ha nem karamellizálódott meg a cukor rendesen akkor karamellizáló posztollyal rásegíthetünk.
Sütés után csokoládéba, kókuszba, mogyoróba vagy más finomságba is beleforgathatjuk.
Amikor kihült óvatosan leszedjük a sütőfáról és máris falatozhatunk:)