Blanka konyhája avagy a gasztronómus kalandozik

ízek-érzelmek-receptek-furcsaságok

Utolsó kommentek:

blanketta 2019.06.08. 08:58:23

Szia, kb 2-3 deka a vaj és, 2 deka a cukor is:)

Bejegyzés: Bajuszkifli, egy igazi klasszikus

Omlas01 2019.06.07. 14:28:56

Üdv!
Az evőkanál vaj és a fél evőkanál cukor pontosan hány gramm?

Bejegyzés: Bajuszkifli, egy igazi klasszikus

blanketta 2019.04.16. 08:43:47

Köszönöm a tippet, mindenképpen kipróbálom:)

Bejegyzés: Rose kacsamell sütése

Kafferbivaly Balambér 2019.04.16. 08:41:14

"A zsíros bőrét irdaljuk be kb. 0,5-1 cm távolságokban, átlósan, "
vs.
"pihentetjük egy jó 10 percet, hogy az értékes nedvek bent maradjanak"
Vétek beírdalni, érdemes irdalás és előmelegítés nélkül is kipróbálni:

youtu.be/qAfmfCArUgA

Bejegyzés: Rose kacsamell sütése

blanketta 2019.03.08. 21:22:16

@Ági Helló Curry: és ha itt az orgonaszezon abból is ki lehet próbálni:)

Bejegyzés: Illatos ibolyaszörp

Ági Helló Curry · http://hellocurry.blog.hu/ 2019.03.08. 21:20:42

Ez nagyon jól hangzik, ki fogom próbálni!

Bejegyzés: Illatos ibolyaszörp

blanketta 2018.11.17. 23:21:34

@Apátok_mi: köszönöm, hogy szóltál, javítottam:) Engem is zavart, csak valahogy nem vettem észre:)

Bejegyzés: Egy elrontott majonéz balladája

Apátok_mi 2018.11.17. 23:18:34

Micsoda sznobok vagytok. Szoktam házi majonézt készíteni, bármilyen olaj jó bele. Lehet hogy elfogultság részemről, de majonézt még soha nem b.sztam el. Az viszont feltűnt bárkinek is, mennyi helyesírási hibát vétett a szerző? Vagy ez csak engem zavar?

Bejegyzés: Egy elrontott majonéz balladája

A fickó 2018.11.17. 23:18:25

@élhetetlen: "Kiegészítés, csak, hogy értsél. Nem fogok magamnak egy szelet halhoz majonézt csinálni, ami, ha nem fogy el, akkor a nyers tojás miatt nem tárolható biztonságosan, így születnek az ilyen kreációim."
Ezzel én is így voltam, mivel egy tyúktojás sárgájából valóban hatalmas mennyiségű majonéz lesz. Venni meg csak nem fogok gyárit, ezért én újabban az egy adagos majót fürj tojás pöti sárgájából készítem. 2-3 perc alatt kész repce, vagy még inkább vajas alapkarakterű nem csípős, nem "fanyar" nagyon lágy olívaolajjal.

Bejegyzés: Egy elrontott majonéz balladája

élhetetlen 2018.11.16. 22:17:18

@A fickó: „A majonéz, nem csak az olaj és a tojássárgája, kell még hozzá só, ecet és mustár.”. A sót mustárt azért nem írtam mert az a tartárpótlóba is kerül. Még azt sem írtam, hogy tartár lesz, csak „tartár állagú és ízű mártás”. Az ecetet meg hagyjuk, legalábbis nálam. És a majonéz nem a tojástól és az olajtól lesz ízes, hanem attól, amit beleraksz pluszban, azokat meg bele lehet rakni a tejfölös mártásba is. Nem egy másik majonéz receptről írtam, csak egy másik mártásról. Ennyi.
A másik. Nem azt írtam, hogy a legtöbb fanyar, hanem azt, hogy a legtöbb spanyol fanyar. És olaszt sem veszek, a görögről írtam, olajban is bogyóban is. Tudod, ízlések, és pofonok...

Bejegyzés: Egy elrontott majonéz balladája

élhetetlen 2018.11.16. 22:17:15

@A fickó: Kiegészítés, csak, hogy értsél. Nem fogok magamnak egy szelet halhoz majonézt csinálni, ami, ha nem fogy el, akkor a nyers tojás miatt nem tárolható biztonságosan, így születnek az ilyen kreációim. És nem hiszem, hogy egyedül vagyok ezzel az országban.

Bejegyzés: Egy elrontott majonéz balladája

A fickó 2018.11.16. 15:48:16

@élhetetlen: Többféle olívát használok, nyilván a legdrágábbat "gyógyszerként" veszem magamhoz. Van főzéshez, salátához, majonézhez, paradicsomhoz ....
"A legtöbb fanyar"
Ha, így érzed ....:)
Vannak nagyon jó olasz olívák is, de messze nem olyan jók ár/minőségben - szerintem.

Bejegyzés: Egy elrontott majonéz balladája

A fickó 2018.11.16. 15:48:15

@Gyalogrépa: A hollandi az egy meleg (alap) mártás, ízben és állagban is más, addig stimmel, hogy mindkettő egy emulzió. :)

Bejegyzés: Egy elrontott majonéz balladája

Attilajukkaja 2018.11.16. 15:48:06

@blanketta:
" Én ezt mind tudtam, tudtam csak nem sejtettem."
Oscar? :o))))

Bejegyzés: Egy elrontott majonéz balladája

A fickó 2018.11.16. 15:48:03

@élhetetlen: "A másik, most szentségtörök. Soha nem értettem ezt majonéz ügyet. A majonéz, gyakorlatilag az olaj és a tojás sárgája."

A majonéz, nem csak az olaj és a tojássárgája, kell még hozzá só, ecet és mustár. Így áll össze egy kemény ízes alapmártás, ami még véletlenül sem tejföl, sem ízben, sem állagban. :) Ezt tovább ízesítve különféle dolgokkal, fűszerekkel pl. hagyma, savanyú uborka, kapri, főtt tojás, szardella, petrezselyemzöld, snidling, turbolya, citromlé, mustár stb. lesz a tartár, illetve a remoulade. Tejföl ezekbe nem kerül, csak a butított verziókba.
A fűszeres tejföl, illetve görög joghurt egy más műfaj, az is jó. Főleg, ha tartalmaz fokhagymát és sok-sok zöld fűszert is, de ettől még nem tartár. Summázva, vagy majonéz, vagy tejföl, vagy joghurt a mártás alap ... :)
Akkor, most én is szentségtörök, mert néha a remoulade-hoz adok egy két kanál jó minőségű görög joghurtot. :(

Bejegyzés: Egy elrontott majonéz balladája

blanketta 2018.11.16. 08:51:15

@élhetetlen: Tök jó ötlet és még nem is olyan egészségtelen és egy kis chili bele szuper:)

Bejegyzés: Egy elrontott majonéz balladája

blanketta 2018.11.16. 08:50:20

@Gyalogrépa: Köszi a tippet, legközelebb megpróbálom azt:) A vajat jobban szeretem amúgy is:)

Bejegyzés: Egy elrontott majonéz balladája

A fickó 2018.11.16. 08:48:23

@blanketta: Én az ÖKOFLEX hidegen sajtolt repceolaját használom majonézhez, illetve krumpli sütéshez. Sütéskor némi szénára emlékeztető illata van ez szokatlan lehet. Majonéz készítésnél semmi mellékíze sincs.
www.okoflex.com/magyar-shop.html

Olívát, meg természetesen Gusztiéktól:
igazioliva.hu/
Hatalmas a választék és jó ár/minőség. Évek óta csak tőlük ... :)
Ez a top kedvencem:
igazioliva.hu/termek/finca-la-torre-seleccion-hojiblanca-demeter-toronymagasan
De ez majonézhez még véletlenül se .. :)

:

Bejegyzés: Egy elrontott majonéz balladája

élhetetlen 2018.11.16. 08:48:21

Ez így nem jó. Napraforgó olaj is sok féle van. Balaton, kisbolt, egy márka, sohasem láttam. Ez van, megvettem, és még a bundáskenyeret is kidobtam, olyan bűn rossz volt. Pánikgomb, hétvégén hozza valaki a kedvenc márkámat, különben nem tudok főzni. A másik, most szentségtörök. Soha nem értettem ezt majonéz ügyet. A majonéz, gyakorlatilag az olaj és a tojás sárgája. Rendben, ízesítheted. Ha már mustár is kerül bele, az már ízben közelít a tartármártáshoz, ha tejföl is kerül bele, akkor már tartármártás lesz belőle, ízesítheted, ahogy akarod. Na most, ha veszel egy adag jó minőségű tejfölt, sózod, borsozod, csipet cukor, mustározod, és akár fokhagymát is tehetsz bele, vagy bármit, a mit szeretnél, van egy tartár állagú és ízű mártásod, amit egy tálkában elkészítettél. Minek ebbe a majonéz?

Bejegyzés: Egy elrontott majonéz balladája
süti beállítások módosítása