Rose kacsamell sütése
A cím ne tévesszen meg senkit, nem rose borral locsolgatott húskülönlegességről lesz szó, hanem a kacsa mellének sütéséről, még pedig úgy, hogy szép rózsaszín maradjon belül.
Nem vagyok nagyon húsos, de a kacsamellet szeretem és mondhatom, hogy egyre jobban tudom sütni. Fontosnak tartom, hogy mindenképpen jó minőségű alapanyagot válasszunk, lehetőleg a piacról. Kedvenc beszerzési forrásom a Vásárcsarnok, de gondolom ezzel nem vagyok egyedül.
Nos hogyan is kezdjünk hozzá?! Minden húst tisztítsunk meg a fehér részektől, inaktól és hártyáktól. Dolgozunk határozott és gyors mozdulatokkal. A zsíros bőrét irdaljuk be kb. 0,5-1 cm távolságokban, átlósan, de ne vágjunk bele a húsba.
A szoba hőmérsékletű húst hideg serpenyőbe tesszük a bőrével lefelé és magas hőfokon sütni kezdjük, a zsírt folyamatosan leöntjük róla. Fokhagymát és rozmaring ágat is tehetünk mellé, sózzuk borsozzuk.
Amikor már szép pirosra sült a bőre és kiolvadt a zsír akkor körbepirítjuk a húst minden oldalán, ez a folyamat körülbelül 2-4 percig tart.
Miután körbesütöttük, betesszük a 250 Fokra felforrósított sütőbe 13-18 percre (ez attól is függ, hogy mennyire szeretnénk rosén).
Miután kész van felvágás előtt pihentetjük egy jó 10 percet, hogy az értékes nedvek bent maradjanak. Pihentetés után kb 1-1,5 cm vastag szeleteket vágunk belőle zöldsalátával, pürékkel vagy bármi nekünk tetszővel tálaljuk.
Én kék sajtos burgonyapürét készítettem hozzá és gombát pirítottam a kacsa zsírjában kakukkfűvel.
Jó étvágyat.