A francia Macaron titkai
Sokáig nagyon féltem a macaron készítéstől, mert bonyolult ragadós és nem is szeretem az édeset. Mivel a nővérem nagyon szereti és amikor először készítettem neki nem volt túl finom így nagyon sokáig kísérleteztem, mire megtaláltam a tökéletes receptet. Azóta több ezerszer elkészítettem és már álmomból felriadva is mormolom az összetevőket.
Úgyhogy eljött az idő, hogy a workshopokon kívül is megosszam veletek ennek a csodás és elegáns édességnek a receptjét.
- 100 gramm tojásfehérje (jobb ha pihentetett, amit úgy érhetünk el, hogy egy nappal fölütjük a sütés előtt)
- 66 gramm kristálycukor
- 170 gramm porcukor
- 120 gramm mandulaliszt (inkább finomra darált mandula, mint liszt állagú)
- por állagú ételfesték vagy zselé
A mandulalisztet és a porcukrot kimérjük (ez mehet egy tálba). A tojásfehérjét óvatosan fölverjük, míg fokozatosan hozzáadjuk a kristálycukrot, egészen félkemény krémes de nem túl erős állagúra. A habhoz adjuk a színezőt.
Majd a habot és a porcukros mandulalisztet összeforgatjuk kb. 30 x megkeverjük, míg egy lávaszerűen folyó masszát kapunk, melyet habzsákba töltünk és sütőpapírra köröket nyomkodunk. (én 200 forintosokat szoktam körberajzolni egy fehér lapra majd erre jön a sütőpapír).