2019. máj 29.

A francia Macaron titkai

írta: blanketta
A francia Macaron titkai

Sokáig nagyon féltem a macaron készítéstől, mert bonyolult ragadós és nem is szeretem az édeset. Mivel a nővérem nagyon szereti és amikor először készítettem neki nem volt túl finom így nagyon sokáig kísérleteztem, mire megtaláltam a tökéletes receptet. Azóta több ezerszer elkészítettem és már álmomból felriadva is mormolom az összetevőket.

Úgyhogy eljött az idő, hogy a workshopokon kívül is megosszam veletek ennek a csodás és elegáns édességnek a receptjét.

img_20190510_121907.jpg

- 100 gramm tojásfehérje (jobb ha pihentetett, amit úgy érhetünk el, hogy egy nappal fölütjük a sütés előtt)

- 66 gramm kristálycukor

- 170 gramm porcukor

- 120 gramm mandulaliszt (inkább finomra darált mandula, mint liszt állagú)

- por állagú ételfesték vagy zselé

1916872_1076848009038320_2657434969080373947_n.jpg

A mandulalisztet és a porcukrot kimérjük (ez mehet egy tálba). A tojásfehérjét óvatosan fölverjük, míg fokozatosan hozzáadjuk a kristálycukrot, egészen félkemény krémes de nem túl erős állagúra. A habhoz adjuk a színezőt.

Majd a habot és a porcukros mandulalisztet összeforgatjuk kb. 30 x megkeverjük, míg egy lávaszerűen folyó masszát kapunk, melyet habzsákba töltünk és sütőpapírra köröket nyomkodunk. (én 200 forintosokat szoktam körberajzolni egy fehér lapra majd erre jön a sütőpapír).

img_20180828_214433.jpg

Majd ha kinyomkodtuk az összes karikát akkor 40-60 percig hagyjuk pihenni, hogy bőrösödjön. Ha nem sikerül elég gyorsan elérni ezt az állapotot akkor rásegíthetünk egy kis hajszárítóval és garantáltan sikerül majd megfelelő réteget kialakítani. 
 
A sütőt előmelegítjük és tepsiként sütjük 160 Fokon kb 13-16 percig. Fontos, hogy ne legyen túl száraz de túl lágy sem. Miután kihűlt óvatosan leszedjük a sütőpapírról és megtöltjük őket.
 22519518_1464670700253015_2378889831313774312_n.jpg
Az alap töltelék ganache krém ami fele fele arányban tartalmaz csokoládét és habtejszínt. Ezeket az összetevőket gőz fölött összemelegítjük és habverővel krémesre keverjük. Ízesíthetjük kedvünk szerint, ha kihűlt máris tölthetjük a macaronokat. Fogyasztás előtt kb. egy órával töltsük meg a sütiket úgy lesz a legfinomabb.
Jó alkotást.
Ha szeretnétek workshopra jönni:

 

 

img_20180513_115058_229.jpg

 

Szólj hozzá

Desszertek