Csirke búboskemencében
Tisztában vagyok vele, hogy ez a recept kevesek számára lesz jól kivitelezhető, hiszen búboskemence nem minden háztartásban van. De mégis leírom, mert hihetetlenül boldog érzés végre a kis saját építésú hétvégi házikónkban főzni amit családilag építettünk vályogból, abból a földből ami a lábunk alatt van. Édesanyámmal tapostuk a téglákat, formáltuk és raktuk. Barátaink segítettek és férjem volt a kemenceépítő melett a sedéd. A kemence cserepei egy régi ferences rendház tetejéből származnak, így minden étel ami ott készül és minden meleg amit ont az meg van szentelve.
A recepthez kell
csirke alsó és fölső comb kb. 1 kg
újkrumpli kb. fél kiló
friss rozmaring
erdei gombák
só, bors, paprika, olaj a pácoláshoz
A csirkéket megtisztítjuk, majd a fűszereket összekeverjük és bedörzsöljük a felületüket, melyet előre kicsit beirdalunk. Ezt még otthon tesszük, meg és mire kiérünk a kisházhoz máris átvette az ízét:)
Fölfűtjük a kemencét és betesszük egy tűzálló edénybe a krumplit, gombát és rá a csirkét, majd friss rozmaringszálakat. Betesszük a már fölfűtött kemencébe
Egy jó óráig sütjük, de ne nyitogassuk az ajtót, mert kijöhet a meleg:) Friss paradicsommal isteni:) Jó étvágyat.
Persze sütőben is el lehet készíteni:)