2019. máj 13.

Csirke búboskemencében

írta: blanketta
Csirke búboskemencében

Tisztában vagyok vele, hogy ez a recept kevesek számára lesz jól kivitelezhető, hiszen búboskemence nem minden háztartásban van. De mégis leírom, mert hihetetlenül boldog érzés végre a kis saját építésú hétvégi házikónkban főzni amit családilag építettünk vályogból, abból a földből ami a lábunk alatt van. Édesanyámmal tapostuk a téglákat, formáltuk és raktuk. Barátaink segítettek és férjem volt a kemenceépítő melett a sedéd. A kemence cserepei egy régi ferences rendház tetejéből származnak, így minden étel ami ott készül és minden meleg amit ont az meg van szentelve. 

img_20190512_165922.jpg

A  recepthez kell

csirke alsó és fölső comb kb. 1 kg

újkrumpli kb. fél kiló

friss rozmaring

erdei gombák

só, bors, paprika, olaj a pácoláshoz

A csirkéket megtisztítjuk, majd a fűszereket összekeverjük és bedörzsöljük a felületüket, melyet előre kicsit beirdalunk. Ezt még otthon tesszük, meg és mire kiérünk a kisházhoz máris átvette az ízét:)

Fölfűtjük a kemencét és betesszük egy tűzálló edénybe a krumplit, gombát és rá a csirkét, majd friss rozmaringszálakat. Betesszük a már fölfűtött kemencébe

img_20190512_174354.jpg

Egy jó óráig sütjük, de ne nyitogassuk az ajtót, mert kijöhet a meleg:) Friss paradicsommal isteni:) Jó étvágyat.

Persze sütőben is el lehet készíteni:)

img_20190512_185731_1.jpg

 

Szólj hozzá

Főételek