2019. aug 06.

Hogyan süssünk tortát ami finom?!

írta: blanketta
Hogyan süssünk tortát ami finom?!

Érdekes kérdés ugye? Mert hát nem mindenkinek ugyan az a finom, de abban egyet kel értenünk, hogy a gejl édes krémek és nehéz piskóta ideje lejárt. Már szinte forradalmi ízkombinációk és érdekes alapanyagok állnak a rendelkezésünkre, hogy elkápráztassuk vele az ízlelőbimbóinkat.

dsc_7062.jpg

Nézzük is a piskótát. Ez egy teljesen alap felvert tészta, és itt a kulcs a felvert, hiszen a tojást föl kell habosítani, de ne is menjünk ennyire előre. Kezdjük azzal, hogy a piskótában semmi keresnivalója, olajnak, margarinnak, vajnak, sütőpornak,tejszínnek, víznek, tejnek vagy egyéb furcsaságoknak.

Az alap recept pedig a következő:

6 tojás

6 evőkanál cukor

6 evőkanál liszt

csipet só

reszelt citromhéj és némi vanília

tortaaaaaaaaaaaaaaaaaa.jpeg

Nos most jön a csavar. Szétválasztjuk a hideg tojásokat és a fele cukorral és a csipet sóval kikeverjük a tojásfehérjét krémesen keményre, de nem kőkeményre. A cukor másik felét a tojássárgájával keverjük egészen addig amíg ki nem fehéredik, majd a két masszát összedolgozzuk és óvatosan hozzákeverjük a lisztet meg a citromhéjat és vaníliát (az utóbbi kettő kihagyható).

180 fokon előmelegített sütőben aranybarnára sütjük és tűpróbával ellenőrizzük ( kb 20 perc) és amikor kész akkor a sütőt lekapcsoljuk, de benne hagyjuk a tésztát, hogy fokozatosan hűljön ki és így nem fog összeesni.Szigorúan akkor vágjuk föl amikor már kihűlt.

Ugye nem is olyan bonyolult?!

Térjünk rá a krémre, mert itt válik izgalmassá a helyzet. Hiszen nagyon fontos, hogy mindig jó minőségű alapanyagokkal dolgozzunk. Felejtsük el a bevonókat, margarinokat, aromákat. Használjuk kivonatokat, rendes csokoládét, vajat vagy friss gyümölcsöket.

Sokszor szeretem hangoztatni, hogy egy étel akkor igazán jó ha szerepel benne  sós, édes, keserű és savanyú íz  is, természetesen a tökéletes harmóniát alkotva egymással. Ezért úgy kezdem mindig a piskóta betöltését, hogy 1 db frissen facsart citrom levét az elvágott lapokra locsolom, így lesz egy kicsit savanykás íze.

A  krém nem hagyományos vajkrém, egyrészt mert ideje múlt, másrészt pedig túl édes. A mascarpone alapú savanykás ízhatású krémek sokkal közelebb állnak az én ízvilágomhoz. Kedvenc receptem:

250 gramm mascarpone

100 Gramm fehér csokoládé

Nagyon egyszerű az elkészítése, mert a fehér csokoládét felolvasztom és hagyom, hogy lehűljön 28-30 fokra (ha nincs hőmérőnk nem baj, mert elég ha érezzük, hogy hideg, de még folyik). A mascarponét felhabosítom és óvatosan hozzákeverem a csokoládét és habosítom tovább. Ezt lehet színezni és formázni is, sőt fondant-nal is lehet rá burkolni. Ha ezt a krémet lazítani akarom akkor még 150 gramm habosított tejszínnel könnyíthetek rajta. Ezt lehet ízesíteni lekvárral vagy más finomsággal. Ezzel nagyon szépen lehet a torta külsejét díszíteni. Itt céklával színeztem.

dsc_7521.jpg

De ezzel még nincs vége a tortakészítésnek, hiszen kell még bele édes, ami nekem egy vékony réteg marcipán volt, erre jött egy kicsit keserű narancs zselé majd egy enyhén sós pisztácia pesztó (pisztácia, olívaolaj, só, bors, pici bazsalikom).

Ez nem lett olyan szép de az íze kárpótol. Tehát nézzük a rétegrendet újra:

Citromos piskóta

pisztácia pesztó

narancszselé

mascarponekrém és ugyanez burkolásra is

68549255_2376463159073760_6949133681927651328_n.jpg

 Díszítésre aszalt gyümölcsöt, görög bazsalikomot használtam. Jó alkotást mindenkinek.

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá

Desszertek