2019. ápr 19.

Omlós málnás pisztáciás kalács

írta: blanketta
Omlós málnás pisztáciás kalács

Itt a húsvét és z a nagy kalácssütések ideje is. Még emlékezetemben van ahogy a dédim gyúrta a tésztát hajnalban amikor kibotorkáltam egy pohár tejért. A recept tőle van, de kicsit ízvilágilag felturbóztam. Ahogy jön a tavasz és a nyár nem tudok elképzelni receptet piros gyümölcs nélkül, imádom a savanykás apró bogyókat:)

30890661_183079865652845_7501195678505238528_n_1.jpg

De hogy miért is eszünk húsvétkor kalácsot? A nagyböjt alatt sem tojást sem tejet nem szabadot enni a régi időkben, így a negyven nap letelte után a kenyér gazdagabb változatát készítették el, ez volt a kalács.

Nézzük is a receptet:

50 dkg finomliszt

1 kanál só

3 evőkanálcukor cukor

1 tojás

3 dl tej

1 narancs reszelt héja

2,5 dkg friss élesztő

1 tojás a lekenéshez

1 kanál vaj

2-3 evőkanál örült pisztácia

egy marék málna

A tejből kb. egy decit langyossá tesszük és belekeverjük a cukrot majd fölfuttatjuk benne az élesztőt. Utána hozzáadjuk a többi hozzávalót és dagasztani kezdjük, amikor a tészta ruganyos lesz akkor egy kelesztőtálba tesszük amit kivajazunk, hogy kelés közben ne ragadjon a tészta. Kelesztjük 45 percen keresztül, de 15 percenként meghajtjuk a tésztát, hogy levegősebb legyen.

Lisztezett deszkára borítjuk 10 darabba vágjuk, gömbölyítjük majd letakarjuk és további 30 percig pihentetjük. Hurkákat formázunk és kis koszorúkat fonunk belőlük, tojással megkenjük a tetejét majd 180 fokon 20-25 percig sütjük, de a sütő aljába teszünk egy tál vizet hőálló tálban, hogy jobban följöjjön a tészta.

Málnával a közepén tálaljuk:) Jól áll neki ha egy kis bazsalikomos mézzel megkenjük a tetejét, de ezt csak a különleges ízek kedvelőinek javaslom.

30912373_778085445728214_473599631343747072_n.jpg

 

Kellemes Ünnepeket:)

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá

Desszertek