Omlós málnás pisztáciás kalács
Itt a húsvét és z a nagy kalácssütések ideje is. Még emlékezetemben van ahogy a dédim gyúrta a tésztát hajnalban amikor kibotorkáltam egy pohár tejért. A recept tőle van, de kicsit ízvilágilag felturbóztam. Ahogy jön a tavasz és a nyár nem tudok elképzelni receptet piros gyümölcs nélkül, imádom a savanykás apró bogyókat:)
De hogy miért is eszünk húsvétkor kalácsot? A nagyböjt alatt sem tojást sem tejet nem szabadot enni a régi időkben, így a negyven nap letelte után a kenyér gazdagabb változatát készítették el, ez volt a kalács.
Nézzük is a receptet:
50 dkg finomliszt
1 kanál só
3 evőkanálcukor cukor
1 tojás
3 dl tej
1 narancs reszelt héja
2,5 dkg friss élesztő
1 tojás a lekenéshez
1 kanál vaj
2-3 evőkanál örült pisztácia
egy marék málna
A tejből kb. egy decit langyossá tesszük és belekeverjük a cukrot majd fölfuttatjuk benne az élesztőt. Utána hozzáadjuk a többi hozzávalót és dagasztani kezdjük, amikor a tészta ruganyos lesz akkor egy kelesztőtálba tesszük amit kivajazunk, hogy kelés közben ne ragadjon a tészta. Kelesztjük 45 percen keresztül, de 15 percenként meghajtjuk a tésztát, hogy levegősebb legyen.
Lisztezett deszkára borítjuk 10 darabba vágjuk, gömbölyítjük majd letakarjuk és további 30 percig pihentetjük. Hurkákat formázunk és kis koszorúkat fonunk belőlük, tojással megkenjük a tetejét majd 180 fokon 20-25 percig sütjük, de a sütő aljába teszünk egy tál vizet hőálló tálban, hogy jobban följöjjön a tészta.
Málnával a közepén tálaljuk:) Jól áll neki ha egy kis bazsalikomos mézzel megkenjük a tetejét, de ezt csak a különleges ízek kedvelőinek javaslom.
Kellemes Ünnepeket:)