Régmúlt desszert: a sárga gyümölcsrizs
Gyerekkori élményeim közé tartozik drága jó nagynéném kis kocka háza, amit befutott a vadszőlő és Mulóka néni mindig csodás finomságokat alkotott. Nem gondolt újra semmit, nem faksznizott, az egyszerű ételek tökéletes sorban került ki szorgos kezei közül. Egyik nagy kedvencem volt a sárga gyümölcsrizs málnával vagy ribizlivel.
Ami kell kb. 6 adaghoz:
1 liter tej
20 dkg rizs
csipet só, vanília, reszelt citrus héj
3 tojás
10 dkg cukor
A rizs föltesszük főni a tejjel és a vaníliával és a sóval, citrus héjjal. Kb20 perc alatt alacsony hőfokon. A tojásokat kettéválasztjuk, és a felével fölverjük fehér kemény habbá a fehérjét és halványsárga habbá a sárgáját. Amikor megfőtt a rizs és kb. 50 fokosra hűlt hozzákeverjük a sárga habot, majd amikor jobban kihűlt kb. 30 fokosra akkor hozzákeverjük a fehér habot. Azért csináljuk így, mert ha túl forró a rizs, akkor a hab összeeshet.
Pohárba gyümölccsel rétegezve tálaljuk. Én itt mangó pürét és liofilizált málnát használtam, de gyerekkoromban a fagyasztott ribizli volt az ász. Drága Muló mindig lefagyasztotta a kert kincseit és ezt a finomságot azzal szórta meg, mi gyerekek, meg nem bírtunk várni, míg megolvad. Így el se tudom képzelni ezt az ételt a hideg roppanós bogyók nélkül.
Jó étvágyat nektek:)