Mangós chilileves tavaszi tekerccsel
Nagyon szeretem a csípős ételeket, a különféle chilik találkozását, nem csak kapszaicin függő vagyok, hanem szeretem felfedezni az ízt és a színeket a csípős íz mögött. Nagy kedvencem az enyhén citrusos habanéró amely nagy dundi alakjával és friss illatával igazán berobbantja az ízlelőbimbókat. Enyhén trópusi gyümölcsös íze, savasságot kölcsönöz az ételnek , nem vastag de mégis lédús. Az édesebb alapokhoz kiválóan lehet párosítani.
A Pancs Gasztro Placcon voltam és ott vettem egy füstöl chilis fürj tojást, az eladó úgy fogalmazott, hogy éppen csak megmelegíti az ember száját fogyasztás közben. Azóta foglalkoztat a gondolat, hogy egy olyan levest szeretnék készíteni ami hideg, de érzetre meleg a chilitől. Hát most megszületett ez a csodás hideg-meleg mangós finomság. Én most tavaszi tekercseket készítettem hozzá, de grillezett rákkal is nagyon finom.
Ami kell hozzá:
- 2 érett mangó
- kb 1,5 dl kókusztej
- kb 1,5 alaplé (csirke vagy zöldség, ha nincs akkor becsukom a szemem és lehet kockából is csak ne mondd el senkinek) :)
- habarnéró
- piros enyhébb chili
- koriander
-só, bors
-egy kanál mustár a savasságért
A mangót megpucoljuk, megpróbáljuk úgy, hogy a lehető legkevesebb levet veszítsük és próbáljuk meg nem széttrancsírozni a gyümölcsöt, ami egy érett mangónál nagy kihívás:)
Felkockázzuk és aprítóba tesszük, ráöntjük a forró alaplét és a megmelegített kókusztejet, beletesszük a koriandert és a sót, borsot, mustárt. Összeturmixoljuk krémesre. A chiliket fokozatosan, folyamatos kóstolgatással adjuk hozzá, hogy ne legyen túl erős, tényleg csak melegítsen.
Lehűtjük a tálaláshoz.
A tekercsbe én tegnapról maradt grillezett halat pépesítettem össze egy kis reszelt répával, és poré hagymával.
A rizs lapot egy pillanatra meleg vízbe teszem, hogy hajtható legyen ennek a közepébe töltöm a tölteléket és összehajtom, majd forró olajban kisütőm.
Ha grillezett rákot használok akkor megpucolom a rákokat és 1-1 perc alatt narancssárgára sütöm.
Chilivel és friss korianderrel tálalom.
Jó Étvágyat.