2019. már 28.

Görög élet, görög ételek- nyárelő egy mesés helyen

írta: blanketta
Görög élet, görög ételek- nyárelő egy mesés helyen

Éppen csak tavasz van és még hűs szellő fújja a épen csak zöldellő réteket, a fák álmosan bontják a levelüket, de mi emberek mér türelmetlenek vagyunk és már vágyjuk a meleget, a szikrázó napot, a ráérek életérzést és a friss tavaszi, nyári ízeket.

54367111_2095824287137650_1454616706310733824_n.jpg

Így voltam én is egyik legjobb barátnőmmel egy téli borozgatós estén amikor is Athénba foglaltunk repülőjegyet márciusra, a hétköznapi teendők elfeledtették az utazás izgalmát és már-már nyűggé vált a készülődés, hiszen annyi munka van. De az indulás előtt újra elkapott az utazás izgalma és amikor megérkeztünk már ragadott is magával a kissé szellős de hamisíthatatlan görög jókedv.

Szakácsként már fentem a fogam a finomságokra, bár kissé előítéletes voltam a görögökkel kapcsolatban, hiszen mit esznek? Csak gyrost meg salátát és grill húst.... Hát el is szégyelltem magam a változatos fogások láttán. Gazdag gasztronómia és jó ízek jellemzik ezt az országot.

Egyik kedvencem a paradicsomban sült padlizsán feta sajttal. Nagyon finom és egyszerű is. Megpirítjuk olívaolajon a vékonyra szeletelt padlizsánkarikákat,amikor már megpirult hozzáadjuk a paradicsomszószt fűszerezzük sóval, borssal, vad oregánóval, majd betesszük a sütőbe egy kis morzsolt fetasajttal a tetején. Olívaolajos pirított kenyérkékkel tálaljuk. Egy jó gyümölcsös görög bor szinte kihagyhatatlan:)

53827122_401172517107606_2130709661815406592_n.jpg

A másik nagy kedvenc amit nem lehet kihagyni ha arra járunk az a görög saláta, ez különösen jó ha épp fogyózunk, hiszen a friss zöldségek, sajt és olívaolaj találkozása egészséges és ízletes kombo. 

Elkészítése egyszerű, uborka, lilahagyma,paradicsom,paprika és olívabogyó kell hozzá, no meg a tetejéről nem hiányozhat a feta sajt se, de feldobhatjuk kapribogyóval és vad oregánóval is.

54192480_2090207347699344_4478909363624345600_n.jpg

 

Ki ne felejtsük a kicsit nehezebb étkeket, a klasszikus görög fasírtot a keftedest. Jó választás ha egy kicsit szeles városnéző túrán vagyunk túl és ennénk valami meleget. Jellegzetes fűszerekkel( kakukkfű, bazsalikom, oregáno, római kömény,babérlevél, szerecsendió) tarkított húsféléről van szó, melyhez olykor paradicsomszószt is adnak, sült rizzsel és zöldségekkel kínálják.

53778712_575955446213824_1400908531116277760_n.jpg

 

Érdemes még szót ejteni a tengeri herkentyűkről (persze ezen ételek nem sok különbséget mutatnak a világ tengerpartjain, de mindenhol nagyon nagyon finomak). Ottlétünkkor belebotlottunk egy ünnepbe ami a tiszta hétfő nevet viselte, ez a görögöknél a böjt első napja és speciális hús és alkoholmentes étkezés javallott. Az éttermekben nem is lehetett mást kapni mint a tipikus böjti ételeket, melyeknek hal volt az alapja. Volt marinált hal, halkrém, rántotott, sült és mindenféle módon elkészített. Mi tintahalat választottunk hirtelen sütve. Nekem az egyik kedvencem, de elkészítése nagy figyelmet igényel a pucolástól egészen a sütésig, hiszen érzékeny jószág és hamar gumissá válhat.Nem túl szép ugye? De annál finomabb:)

53853878_2085912304795515_4292334292068990976_n_2.jpg

 

Összességében még mesélhetnék ezer fogásról és ételről, hiszen igazán el tudja varázsolni Görögország az éhes vándorokat, biztosan fogok még görögül főzni ezek után, remélem ti is:) További receptek hamarosan:)

 

 

Szólj hozzá

Érdekességek